Latvijas Universitātes (LU) Biznesa inkubatora programmas dalībnieki “Skujiņi” izstrādā jaunu produktu - biškopja hobija starta komplektu, kas ļauj ikvienam iegūt savu pirmo medu paša rokām.

“Ideja par jauno produktu atrada komandu, ne otrādāk,” tā par idejas rašanos izsakas komandas dalībniece Sigita Braža-Skujiņa. Kā stāsta dalībnieki: “Paziņas vīram Jānim bija sen nepiepildīts sapnis, lai pie lauku mājas būtu pāris bišu stropiņi. Abi jau ir tuvu pensijai. Sieva sākusi aizrauties ar keramiku, taču vīrs Jānis nemitīgi atlika bišu iegādi un jutās nedroši, kā īsti uzsākt. Dzīve viņus atveda pie biškopjiem saimniecībā “Liepas”, kur nolēmām palīdzēt sapni piepildīt. Kopīgiem spēkiem tika sagatavots pirmais biškopja hobija starta komplekts. Tagad viņiem ir pašiem savs medus, Jānis jau ir uzbūvējis trešo stropu un ģimene pieņēmusi lēmumu par medus sviedes iegādi. Gandarījums, terapija sev un dabai rit pilnā sparā!”

Zemnieku saimniecība “Liepas” ir ģimenes uzņēmums, kur galvenokārt tiek ražots medus, ziedputekšņi, bišu maize. Šim piedāvājumam tagad pievienojas arī inkubatora programmā attīstītā ideja par komplekta piedāvājumu tiem interesentiem, kuri vēlas uzsākt savu biškopja hobiju.

Runājot ar cilvēkiem, komandas dalībnieki Sigita Braža-Skujiņa un Artis Skujiņš saprata, ka tie, kuri vēlētos ražot paši savu medu, nesaprot, kā lai sāk, kas jāiegādājas, cik tas izmaksās. Parādās arī šaubas par tikšanu galā ar bitēm, kā arī piedāvātie maksas kursi Latvijā ir gari un ne visi var tos atļauties.

Lai iedrošinātu cilvēkus nebaidīties un uzsākt šo hobiju, komanda ir izveidojusi starta komplektu, kas klientiem palīdz ietaupīt laiku, sniedz pamācību rokasgrāmatā un piedāvā konsultācijas, kā arī ievieš skaidrību par izmaksām.

Komanda decembra beigās, prezentējot savu ideju žūrijai, saņēma arī grantu idejas attīstībai 500 EUR apmērā, ko ieguldīs pirmā prototipa izveidei. 

Par mērķiem programmas laikā Sigita saka: “Ar šo produktu vēlamies sasniegt pirmos 50 klientus. Esam jau uzsākuši bezmaksas vebinārus interesentiem.” Sadarbībā ar pirmajiem klientiem, dalībniekiem būs iespēja pilnveidot komplektu variantus un izveidot video pamācību, lai ātri un ērti nākamajā sezonā varētu trīskāršot kopienas dalībnieku skaitu. Komandai vēl mērķis ir apgūt un pielietot viedos stropus. 

Dalībnieki iedrošina arī citus attīstīt savas idejas: “Tiem, kuri vēl tikai domā par kādas savas idejas attīstību, iesakām būt drosmīgiem un eksperimentēt. Atļaujiet sev sākumā mācīties darot, kļūdīties. Nevajag gaidīt, kad ideja noslīpēsies “perfekta”. Ļaujiet tai nokļūt pie cilvēkiem - klientiem. Viņi jums palīdzēs saprast atbildes uz jautājumiem un virzīties uz priekšu pa pareizāko ceļu.”

Ja arī tev interesē pamēģināt attīstīt savu biznesa ideju, iesaisties LU Biznesa inkubatora jaunajā pirmsinkubācijas programmā “Green HExagon”, kas fokusējas uz ilgtspējas, klimata un sociālajiem izaicinājumiem un risinājumu izveidi. Vairāk informācijas meklē greenhexagon.eu.

 

Par inkubatoru

Inkubators ir izveidots un darbojas, pateicoties mecenātu, Latvijas Universitātes un LU BVEF atbalstam. LU Biznesa ideju fondu atbalsta Latvijas un ārzemju uzņēmumi un privātpersonas, kuru vidū ir Džons Medveckis, Driehaus ģimene, LMT Retail&Logistics, Inbox.lv, 4finance, Accenture Baltics, Luminor Latvija, Evita Lune, Aija Lāce u.c. Mecenātu ieguldījumus LU Biznesa ideju fondā administrē Latvijas Universitātes fonds, kas ir respektabla filantropijas organizācija un rūpējas par izciliem, centīgiem studentiem, maģistrantiem, doktorantiem, pedagogiem, zinātniekiem, kā arī atbalsta izcilus izglītības, zinātnes, sporta un kultūras darbiniekus un projektus sadarbībā ar izglītību atbalstošiem mecenātiem un partneriem.

Dalīties